Merhabalar! 🙂
Kolay örülen orta boyutta çok tatlı tığ işi yazlık bir çanta örgü modeli paylaşmak istiyorum!
Hemen başlayalım da yaza çantalarımız hazır olsun! 🙂
Malzemeler
- Loren Natural Cotton el örgü ipi;
2.5 adet Küf Yeşili (R089) renk ip
1.5 adet Kahverengi (R035) renk ip - 4 mm yün tığ
- İğne, Makas
Yapılışı
Çantamız 13 motiften oluşuyor.
Ben iki renkli, ortası yeşil, kenarları kahverengi bir “X” deseni oluşmasını istediğim için 8 adet kahverengi ve 5 adet küf yeşili büyükanne kare motifi ördüm.
Siz tek renkli de yapabilirsiniz ya da daha fazla renk kullanıp rengarenk bir gökkuşağı çantası da örebilirsiniz.
Büyükanne Karesi Motifi
1) Sihirli halka yaparak örgümüze başlıyoruz.
2) Halkamızın içine 3 zincir çekiyoruz. 2 trabzan, 2 zincir, 3 trabzan, 2 zincir, 3 trabzan, 2 zincir, 3 trabzan, 2 zincir yaptıktan sonra başlangıçta çektiğimiz 3 zincirin tepesine batıp ilmek kaydırma yaparak kapatıyoruz.
Sıra bitiminde 4 adet üçlü trabzan grubu ve 4 adet de 2 zincirlik alan oluşmuş olmalı.
3) Alt sırada 3 zincirin 3. zincirine batmıştık. Buradan iki zincirlik boşluğa kadar ilmek kaydırma yaparak geliyoruz. Kapatma yerinin belli olmaması için bu gerekli. 2 zincirlik boşluğa geldiğimizde 3 zincir çekiyoruz. 1 trabzan, 2 zincir, 2 trabzan yapıyoruz. Takip eden 3 trabzanın üzerine birer trabzan yapıyoruz. Tekrar 2 zincirlik boşluğa geldiğimizde 2 trabzan, 2 zincir, 2 trabzan yapıyoruz. Bu şekilde ilk çektiğimiz 3 zincire kadar gelip 3. zincirin tepesine kadar batıyoruz. 2 zincirlik boşluklara yaptığımız 2 trabzan, 2 zincir, 2 trabzanlarla her kenarda 4 trabzanlık artış sağlıyoruz.
Dolayısıyla sıra bitiminde 4 tane yedili trabzan grubumuz ve 4 tane 2 zincirlik boşluğumuz olmalı.
4) Alt sırada yaptığımız gibi kapatma yaptığımız yeri takip eden ilk 2 zincirlik boşluğa kadar ilmek kaydırma yapıp 2 zincirlik boşluğa geldiğimizde 3 zincir çekiyoruz. 1 trabzan, 2 zincir, 2 trabzan yapıyoruz. Takip eden 3 trabzanın üzerine birer trabzan yapıyoruz. Tekrar 2 zincirlik boşluğa geldiğimizde 2 trabzan, 2 zincir, 2 trabzan yapıyoruz. Bu şekilde ilk çektiğimiz 3 zincire kadar gelip 3. zincirin tepesine kadar batıyoruz.
Sıra bitiminde 4 tane on birli trabzan grubumuz ve 4 tane 2 zincirlik boşluğumuz olmalı.
5) 3. ve 4. aşamalardaki gibi örerek motifimizi bitiriyoruz.
Sıra bitiminde 4 tane on beşli trabzan grubumuz ve 4 tane 2 zincirlik boşluğumuz olmalı.
İlk motifi bu şekilde tamamlıyoruz. 12 adet motif daha örüyoruz.
Birleştirme
1) 13 motifimizi de bitirdikten sonra bütün motiflerimizi görseldeki gibi dizerek birleştiriyoruz.
Kare motifleri birleştirirken tercih edebileceğiniz pek çok teknik var. Arkasından birleştirmeyi tercih edebileceğiniz gibi önünden de birleştirebilirsiniz. İlmek kaydırma ya da sık iğne ile birleştirebileceğiniz gibi yün iğnesi ile dikebilirsiniz de.
Ben birleştirme yerinin görünmesi yerine deliklerin birbirini takip ettiği görüntüyü sevdiğim için birleştirmeyi çantanın iç tarafına denk gelecek şekilde ilmek kaydırarak yaptım. İlmek kaydırmak, dikmekten daha temiz ve daha kolay geliyor bana.

2) Motiflerimizi görseldeki gibi dizdikten sonra her kenarda ilmek sayısı aynı olduğu için ilmek ilmeğe denk gelecek şekilde tercih ettiğimiz bir yöntemle birleştiriyoruz.
3) Birleştirme işlemi bittikten sonra çantamızı ters çeviriyoruz ve ipimizi çantamızın ağız kısmındaki herhangi bir ilmeğe bağlayarak ters sık iğne örüyoruz. Sık iğne gibi fakat sağdan sola değil soldan sağa doğru örüyoruz. Böylece hem çantamızın ağzı toplanmış oluyor hem de güzel bir görüntü katıyoruz.
4) Gövde kısmı biten çantamıza satın alacağımız herhangi bir çanta sapını monte edebileceğimiz gibi çanta sapını kendimiz de örebiliriz. Görseldeki çantada ben boncuksuz hapishane işi çanta sapı örerek monte ettim. O da başka bir yazının konusu olsun 🙂

Şimdiden güle güle kullanın!