5 şişle örülen, öğreten ve de eğlendiren bir patik modeli paylaşmak istiyorum 🙂
Genelde 5 şiş örgüler gözümüzü korkutsa da aslında ne kadar basit olduğunu anlayacaksınız.
O zaman anlatıma geçeyim hemen 🙂
Malzemeler
- Renkli evde kalan ipler (ÖrenBayan Dora vb. ipleri de kullanabilirsiniz)
- 2.5 mm 5’li çorap şişi
- 2 ya da 3 mm tığ
Yapılışı
Örgünüzü istediğiniz renk iple başlayarak ve renkleri değiştirerek örebilirsiniz.
1) Patiğimize 2 şiş alarak başlıyoruz. Örgümüzün seyrine göre şiş sayısı 5’e tamamlanacak.
2) İlk renk ipimizle 8 ilmek atarak başlıyoruz.
3) İlk sırada düz örgü örüyoruz, sonraki sırada ters ve tekrar düz yöne geldiğimizde düz örgümüzü örüyoruz. 3 sıra örmüş oluyoruz.
4) Örgümüzün karşı tarafından yani ilmek atılan kısmından tığ yardımıyla 8 adet ilmek çıkarıyoruz ve 3. şişimize takıyoruz.
5) İlk aşamada baştaki ilmeğimizi ters örüyoruz. Sonraki ilmeğe artırma yapıp örüyoruz, düz örgümüzü son ilmeğe kadar örüyoruz. Son ilmekten önceki ilmeğe tekrar artırma yapıp son ilmeği ters iplik atarak örüyoruz.
6) Diğer şişteki 8 ilmek için de aynı işlemleri uyguluyoruz.
7) Sonraki sırada ilmekleri eşit bölerek 4 şişimize dağıtarak 5 şiş kullanmaya başlıyoruz. Artırma yapmadan ilk ilmeği her zaman ters iplik atarak örmeye devam ediyoruz, ki burunda çizgiler oluşsun, sonra artırdığımız ilmekleri düz örüyoruz.
8) Bir sırada ilmek artırıp, sonraki sırada artırdığımız ilmekleri örüyoruz. Her şişte 12 ilmek oluncaya kadar (12*4 =48 ilmek) artırma yapmaya devam ediyoruz.
9) Artırma bitince istediğimiz renk ipi kullanıp sadece düz örgü yaparak modelimizi oluşturmaya devam ediyoruz.
10) İki taraflı olmak üzere 4 sıra istenilen renk ipliği örüyoruz. Sonra 2 sıra başa renk ip ile örüyoruz, sonra 4 sıra yine renk değiştirip örüyoruz.
Topuk yapmadan önce ördüğünüz kişiye göre ölçüsünü alırsanız işiniz daha kolay olur.
11) Ayak ölçüsüne göre ördükten sonra ayırma kısmına geçiyoruz. İlk şişi örüyoruz son iki ilmekte ilmekleri keserek eksiltiyoruz. Aynı işlemi diğer tarafta yapıp yani örgü başlangıcında iki ilmeği eksiltiyoruz. İlmek sayılarının eşit olmasına dikkat ediyoruz.
12) Ayırma işleminden sonra ön tarafta düz, arkada tarafta ters olacak şekilde örmeye devam ediyoruz. İkinci aşamada iki taraflı normal örgü gibi örmeye devam ediyoruz. 4 sıra istediğimiz rengi, 2 sıra başka rengi örmeye devam ediyoruz. Patiğin boyu istenilen ölçüye ulaşana kadar.
13) Patiğimizin arka kısmını oluşturmak için patiğimizin ilmeklerinin yarısını örüyoruz. Tek bir ilmek bırakıyoruz.Orta kısma gelince tek ilmek üzerinden 3 ilmek artırma yapıyoruz.
14) Oluşturduğumuz ilmeklerde patiği bitirme aşamasına geçilir. Arka taraftan örmeye başlanır. İlk ilmeği boş alıp ilmekler örülür. Terste ters, düzde düz olarak örülür. Son bir ilmek bırakılır. Kalan ilmekle önce bir ilmek sonra ikinci ilmek birlikte örülür ve ilmekler azalmaya yukarı doğru yükselmeye başlar. İlmekler bitip örgümüz patiğin boyunu tamamlayana kadar aynı işlem tekrarlanır.
15) Sonra sırada ilmekler kesilir ve örgü tamamlanır.
16) Son işlem olarak patiğimizin boğaz kısmına tığ işi uygulanır. 3 zincir, 1 adet üçlü trabzan örerek patiğimizin boğaz kısmı tamamlanır.
17) Patiğimizin iplerini ister zincir çekerek, ister kıvırıp bükerek hazırlayabilirsiniz. İpleri patiğimizin tığ işi yaptığımız boğaz kısmından geçirip işlemlerimizi tamamlamış oluyoruz.
Başta karmaşık ya da zor gibi görünse de aslında örmesi eğlenceli ve güzel oluyor tavsiye ederim 🙂
Güzel günlerde kullanmanız dileğiyle 🙂