Merhabalar,

Bugün sizlere sadece düz ve ters örgü ile örebileceğiniz bir kazak örgü modeli getirdik.

Herkesin yapabileceği akordeon modelli bu kazağa hadi hemen başlayalım!

Malzemeler

Yapılışı

Ölçüler 40 beden için uygundur.

Ön

1) 130 ilmek atarak başlıyoruz.

2) Birinci sırayı ters örgü ile tamamlıyoruz.

Örgü boyunca tüm arka sıraları ilmekleri geldiği gibi örerek yapıyoruz.

3) Üçüncü sırayı ters örgü olarak örüyoruz.

4) Beşinci ve yedinci sırayı düz örgü olarak örüyoruz.

5) Dokuzuncu sırayı ters örgü olarak örüyoruz.

6) On birinci ve on üçüncü sırayı düz örgü olarak örüyoruz.

7) On beşinci sırayı ters örgü olarak örüyoruz.

8) On yedinci sırada ilmekleri 3 ayrı şekilde öreceğiz. İlk 38 ilmeği 1 düz, 1 ters lastik örgü şeklinde örüyoruz. Sonraki 54 ilmek düz örgü olarak ve son 38 ilmek de yine 1 düz, 1 ters lastik örgü şeklinde örüyoruz.

9) On dokuzuncu sırada ilk ilmeği örmeden aldıktan sonra ikinci ve üçüncü ilmeği birlikte örerek 1 düz, 1 ters olarak ördüğümüz kısmı 1 ilmek azaltıyoruz ve örmeye devam ediyoruz. 1 düz, 1 ters olarak ördüğümüz kısmı bitirince (37 ilmek ördükten sonra) ilk ilmeği düz olarak örüyoruz ve bir ilmek arttırıyoruz. Ardından düz örmeye devam ediyoruz. Arttırdığımız ilmekle birlikte toplam 53 ilmek ördükten sonra – yani 1 düz, 1 ters kısmına geçmeye son bir ilmek kaldığında yine arttırma yapıyoruz ve sonuncu ilmeği de düz örerek 1 düz, 1 ters örmeye başlıyoruz. 1 düz, 1 ters kısmının sondan ikinci ve üçüncü ilmeğini birlikte örerek azaltıyoruz ve son kenar ilmeğini örerek bu sırayı bitiriyoruz. Yani 37 ilmek düz ters, 56 ilmek düz ve 37 ilmek düz ters şeklinde oluyor.

10) Yirmi birinci sırada yine 1 düz, 1 ters kısımlarında aynı 19’ncu sıradaki gibi birer azaltma yapıyoruz. Ancak bu sefer arttırma ilmekleri de dahil olacak şekilde ortada kalan kısmı düz değil ters örüyoruz. 36 ilmek 1 düz, 1 ters – 1 düz* – 56 ters – 1 düz* – 36 ilmek 1 ters, 1 düz şeklinde olacak.
*Arttırma yapılan orta bölümün en kenar ilmekleri düzgün görüntü elde edebilmek için hep düz olarak örülmeli.

1 düz, 1 ters ördüğümüz bölümler arasında kalan ortadaki kısım arka dönüş sıralarını da saydığımızda toplam 4 sıra düz, 2 sıra ters şeklinde örülmektedir. 4 düz, 2 ters sıralamasını örgü boyunca takip ediyoruz.

11) Yirmi üçüncü sırada 9 ve 10. adımları tekrarlıyoruz. Yanlardaki 1 düz, 1 ters bölümleri tamamen eksilene kadar bu sıraları tekrar ediyoruz. Ortada kalan bölümü 4 sıra düz – 2 sıra ters örgü şeklinde örnek takibini unutmayın.

Örgüye başlangıcından itibaren yaklaşık 86 sıra sonra 1 düz, 1 ters olarak ördüğümüz kısım tamamen eksiltilmiş olacak ve 4 düz, 2 ters olarak örmeye devam edeceğiz. Örgüdeki 4 düz, 2 ters kısımları akordeon gibi örgünün orta kısmını bir düz bir ters gibi örülen kısımlara göre daha kısa göstermektedir. Bu da zaten bizim aradığımız görüntüdür.

Başlangıçtan itibaren yaklaşık 158 sıra sonra (2 sıra ters olarak ördüğümüz 25’nci örnekten sonra – böyle sayması daha kolay oluyor) kol kesmeye başlıyoruz. Ben bu kazak için reglan kol tercih ettim ama isteyenler takma kol da yapabilirler.

12) Kol için her iki taraftan da 6’şar ilmeği kesip, toplam sayımızı 118 ilmeğe düşürüyoruz.3 ters örüyoruz ve 4 ve 5’nci ilmekleri birlikte alarak bir ilmek eksiltiyoruz. Örmeye devam ediyoruz. Son 5 ilmek kaldığında, sondan 4’ncü ve 5’nci ilmekleri birlikte örüyoruz ve toplamda 2 tane eksiltmiş oluyoruz. Yine kalan son ilmeği ters örüyoruz. Bu şekilde 58 ilmek kalana kadar yine örneğimizi uygulayarak örmeye devam ediyoruz.

13) 58 ilmek kaldığında yaka oyuntusunu yapmamız gerekiyor. 20 ilmek örneği takip ederek örüyoruz. (Kolların dikiş yerlerinin güzel görünmesi için 2 taraftan ördüğümüz 3 ters kısımları da örmeye devam ediyoruz.) Kol kesintisi yaptığımız için 20 ilmek 19 ilmeğe düşecek. Sonraki 18 ilmeği kesiyoruz ve kalan 20 ilmeği örmeye devam ediyoruz. Kol kesintisi ile birlikte 19 ilmek kalacak. Geri dönüşümüzü yaptıktan sonra 8 ilmek daha kesiyoruz. Bu süreçte kolu kesmeye devam etmeyi unutmayın.

14) Daha sonra 4 – 3 – 2 şeklinde ön parçaları bitiriyoruz. (4 ilmeği birden kestiğimiz sırada sonuncu kol için olan eksilmeyi yapmış olacağız).

Arka

1) Yine aynı ön parçada olduğu gibi 130 ilmek atıyoruz ve ön parçanın ilk 8 sırasını tekrar ediyoruz.
Sonrasında 4 düz 2 ters şeklinde olan örgü motifini örmeye başlıyoruz. Ancak ön parçada 1 düz, 1 ters olarak örmüş olduğumuz kısımların yaratmış olduğu kısmı tamamen karşılaması için ön parçadan 18 sıra (yani 3 kere 4 düz 2 ters motifi) fazla örüyoruz.

2) 176’nci sıradan sonra kol oyuntusuna başlıyoruz. Kol oyuntusunu da yine ön tarafta yaptığımız gibi yapıyoruz. 50 ilmek kalana kadar kol kısımlarından azaltma yapmaya devam ediyoruz.

3) 50 ilmek kaldığında 15 ilmeği örüyoruz (kol kesintisi ile birlikte 14 ilmek kalıyor). Bundan sonraki 20 ilmeği kesiyor ve kalan 15 ilmeği tekrar örüyoruz (kol kesintisi ile birlikte 14 ilmek kalıyor).
Sonrasında 8 ilmek kesiyoruz ve bu sırada sonuncu kol için olan eksilmeyi de yapmış oluyoruz – geriye 5 ilmek kalıyor. Bu 5 ilmeği 3-2 şeklinde kapatıyoruz.

Kollar

1) 50 ilmek başlıyoruz. Ön parçanın ilk 8 sırasını aynen tekrar ediyoruz. Sonrasında 4 düz 2 ters şeklinde olan motifimizi uygulamaya başlıyoruz.

Toplam ilmek sayısı 106 olana kadar yani toplam 28 kere arttırma yapmamız gerekiyor. Kol altına kadar toplam 176 sıra örmemiz lazım. İlk 8 sıradan sonra olan 4 düz 2 ters motifinden 28 tane diyebiliriz. (sayma kolaylığı açısından bu şekilde belirtiyorum).Toplamda 28 motif ve 28 arttırma olduğu için, 4 düz 2 ders örgü motifinin birinci sırasında, yani her 6 sırada bir arttırma yaparak 106 ilmek sayısına ulaşana kadar toplam 176 sıra (ilk 8 sıra + 28 motif) örüyoruz.

2) 106 ilmeğe ulaştığımızda yine ve ön ve arkada yaptığımız gibi her 2 taraftan da 6’şar ilmek kesiyoruz. Her 2 yana 3’er ilmek ters örgü koyarak yine her gidiş sırasında her iki yandan birer olacak şekilde kesme işlemi yapmaya devam ediyoruz.

3) İlmek sayısı 20 kaldığından hepsini birden kesiyor ve kolu bitiriyoruz.

Yaka

Yakayı örebilmek için tüm parçaları birleştirmemiz gerekiyor.

1) Yaklaşık olarak ön parçadan 44, arka parçadan 40, her bir koldan 18’şer olacak şekilde; birleştirdiğimiz parçalardan yaka için ilmek alıyoruz. Toplam 120 ilmek alıyoruz.

Burada isterseniz daha az ya da daha çok ilmek alabilirsiniz ama yakanın dökümlü görüntüsünü kaybetmeyecek şekilde organize etmenizde fayda var.

2) İlk sırayı düz örgü olarak örüyoruz. Daha sonrasında 1 ilmek düz örüp 1 ilmek arttırıyoruz ve bu ilmeği ters örüyoruz. Arttırmaları içten ilmek alarak yapalım ki delikli bir görüntü olmasın. Var olan ilmekleri düz, arttırma olarak aldığımız ilmekleri ters olacak şekilde bir yandan örüp bir yandan sıra sonuna kadar arttırıyoruz. İkinci sıramızı bitirdiğimizde 240 ilmeğimiz olmuş oluyor ve 1 düz, 1 ters şeklinde örüyoruz.

3) Yaklaşık 30 cm boyunca 1 düz, 1 ters olarak yakamızı örüyoruz. Son 2 sırada şişimizi 4.5 mm misinalı şiş ile değiştiriyoruz. 4.5 mm misinalı şiş ile de 2 sıra ördükten sonra yine 4.5 mm misinalı şiş ile sıkı bir şekilde yakayı kesme işlemi yaparak bitiriyoruz.

Umarım severek giyersiniz 🙂