Herkese merhabalar!
Sizlere yapımı çok eğlenceli bir lif modeli getirdik!
Bu nostaljik lifi sevdiğiniz renkleri bir araya getirerek çok kısa sürede örüp bitirebilirsiniz.
Hemen örmeye başlayalım!
Malzemeler
- Kartopu Kristal el örgü ipleri
- Altıgen lif kasnağı ve iğnesi
Yapılışı
Kasnak Sarma
Kasnağı toplam 6 kat olacak şekilde saracağız.
1) İpe düğüm atıp ipi kasnakta A2 numaralı çiviye geçiriyoruz. Eğer kasnağınız numaralı değilse yukarıdan 3. çiviye geçirebilirsiniz. Daha sonra yatay olarak tam karşısındaki C8 numaralı çiviye kadar ipi çekip etrafından doluyoruz ve tekrar A2 numaralı çiviye götürüyoruz ve bu şekilde 1 tur ipimizi sarmış oluyoruz. Her çiviye toplam 5 tur ip saracağız.
İpi sararken biraz gergin tutmakta fayda var çünkü gevşek sardığımız zaman her tarafını eşit bir şekilde bağlayamayız ve lif yamuk olabilir.
2) 5 tur sardıktan sonra 1 çivi atlayıp 2. çiviye geçiyoruz ve yine 5 tur ip sarıyoruz. Bu şekilde F8 çivisine yani alttan 3. çiviye kadar geliyoruz.
İsterseniz hiç çivi atlamadan tüm çivileri aynı renkle doldurabilirsiniz ya da 1-1-1-1 yerine 1-3-1-3 gibi farklı sarımlar yapabilirsiniz. Ben boş bıraktığım çivileri farklı bir renkle sarmak istediğim için 1-1-1-1 sarımını tercih ettim.
3) 1. kat bitince kasnağımızı 2 kez sağa doğru çeviriyoruz. E2 numaralı çividen başlayarak tekrar 1 çivi aralıklarla 5 tur ip sarıyoruz. Bu şekilde 2. katı da tamamlıyoruz.
4) 3. kata geçmek için de kasnağımızı yine sağa doğru 2 kez çeviriyoruz ve C2 numaralı çiviye geliyoruz. Zaten artık boş kalan çiviler bellidir, numara olmasa bile nereden başlayacağımızı kolayca görebilirsiniz. Yine birer çivi atlayarak ipimizi sarıyoruz. En sona, yani B8 numaralı çiviye geldiğimizde ipi kesiyoruz, düğümleyip çiviye geçirerek sabitliyoruz.
Kasnağı çevirdiğinizde aşağıdaki gibi bir görüntü olmalı.
Ben kalan 3 katı beyaz renk ip ile sarmayı tercih ettim, siz istediğiniz gibi devam edebilirsiniz.
5) Lif sarmaya başladığımız çiviye geri dönüyoruz. Bu sefer boş bıraktığımız çivileri saracağız. A3 numaralı çividen, yani yukarıdan 4. çividen başlıyoruz. İpi düğümleyip çiviye sabitliyoruz. Tıpkı ilk 3 katta yaptığımız gibi 5 tur ip sararak 1 çivi sarıp 1 çivi atlıyoruz. Her kat bitiminde kasnağı 2 kez sağa doğru çeviriyoruz ve yeni katı sarmaya başlıyoruz. Bu şekilde 6 katı tamamlıyoruz.
Lifimizi birden fazla renk kullanarak sardığımız için toplam 6 kat sarmamız gerekti. Fakat sadece tek renk ile saracaksanız hiç çivi atlamadan hepsini doldurarak 3 kat sarmanız yeterli olacaktır.
Bağlamaya geçmeden önce kasnak aşağıdaki gibi görünmeli.
Bağlama
Artık lifimizi örmeye yani sardığımız ipleri bağlamaya geçiyoruz. Bu aşamada sardığımız iplerin kesişim noktalarını önde çarpı işareti (X) görünecek şekilde bağlayacağız. İlk sırada her kenarda 9 adet kesişim noktası olmalı. Bu kesişim noktaları sardığımız üçer kat iplerden oluşuyor.
1) Kasnak iğnemize bağlamak için kullanacağımız renk ipi doluyoruz. En baştaki 3 katın kesiştiği noktada sağ üstten iğneyi geçiriyoruz ve diğer taraftan sol alttan iğneyi çıkarıyoruz. Oraya 2 kez düğüm atarak başlıyoruz. Daha sonra X oluşturmak için bu sefer sağ alttan iğneyi geçirip sol üstten çıkarıyoruz. Bu işlemi yaparken iğnedeki ipi hiç bırakmıyoruz ve gergin tutmaya dikkat ediyoruz. Elimizde tuttuğumuz ipi 1 ya da 2 kez çevirerek iğneyi oluşan halkanın içinden geçiriyoruz ve iyice sıkıştırıyoruz.
İğnedeki ip bittikçe yeniden sarıp düğümleyebilirsiniz. İğneyi çok kalın sarmamaya dikkat etmelisiniz çünkü iğneyi sardığımız iplerin arasındaki boşluklardan rahatça geçirebilmeliyiz.
2) Çarpı işareti oluşturduktan sonra hemen yandaki kesişim noktasına ilerliyoruz. Yine aynı şekilde önce sağ üstten sol alta, sonra sağ alttan sol üste geçip bu noktaları sıkıca bağlıyoruz.
Aşağıdaki videoda bu işlemi daha net görebilirsiniz.
3) Böylece aşağıdaki gibi çarpı işaretleri oluşturuyoruz. Lifimizi dıştan içe doğru döne döne bağlıyoruz.
4) Lifin ortasındaki son kesişim noktasını da bağladıktan sonra 2 kez daha düğüm atıp ipimizi kesiyoruz. Daha sonra kasnağın diğer tarafından hafifçe iterek ipleri çivilerden çıkarıyoruz. Kenarındaki fazla ipleri temizliyoruz.
Lifimizin arka tarafı aşağıdaki gibidir.
Lifimiz hazır!
Renkli ve beyaz ipler ile 1-1-1-1 modeli ile sararsanız aşağıdaki gibi güzel lifler yapabilirsiniz.
Koyu yeşil ve beyaz renk ipler ile lifi sarıp sarı renk ip ile bağlarsanız aşağıdaki gibi bir papatya bahçesi görünümlü lif yapabilirsiniz.
Tüm çivileri farklı renk ipler ile sararsanız aşağıdaki gibi cıvıl cıvıl lifler yapabilirsiniz.
1-1-1-1 modeli yerine 1-3-1-3 şeklinde sararsanız aşağıdaki gibi güzel lifler yapabilirsiniz.
Ellerinize sağlık!
Beni İnstagram hesabımdan (sidikaileorguler) takip etmeyi unutmayın!