Herkese merhaba,
İlk önce hayal edip daha sonra birçok örneğe bakıp “bu hepsinin bir karışımı olacak” dediğim bir supla örneğimi sunacağım.
Umarım siz de ayçiçeği suplayı benim kadar seversiniz!
Hadi hep beraber örelim!
Malzemeler
- SpagettiYarn Pamuklu Makrome el örgü ipleri;
3 Hardal Sarısı renk ip
1 adet Kahverengi renk ip
(6 adet supla için) - 4 mm tığ
Yapılışı
Kahverengi ip ile orta yuvarlak kısımdan başlıyoruz.
1) Sihirli halkamızı yaptıktan sonra 3 zincir çekip toplamda 12 tane ikili trabzan yapıyoruz. Sırayı ilmek kaydırma ile bitiriyoruz.
2) 3 zincir çekip üst sıraya çıktıktan sonra her bir ilmeğe 2 tane ikili trabzan olacak şekilde yapıyoruz ve 2. sıramızı tamamlamış oluyoruz. Toplamda 24 tane trabzan oluyor. Sırayı ilmek kaydırma ile bitiriyoruz.
3) 3 zincir çekip üst sıraya çıktıktan sonra bir yandaki ilmeğe 1 tane ikili trabzan yapıp bir yandaki ilmeğe ise 2 tane ikili trabzan yapıyoruz ve bu şekilde ilmekler 1 tek, 1 çift trabzanlar yaparak sırayı tamamlıyoruz. Toplamda 48 tane trabzan oluyor. Sırayı ilmek kaydırma ile bitiriyoruz.
4) 3 zincir çekip üst sıraya çıktıktan sonra bir yandaki ilmeğe 1 tane ikili trabzan, 1 yandakine 1 tane ikili trabzan, bir yandakine 2 tane ikili trabzan yapıyoruz yani “1-1-2” şeklinde yapıyoruz. Bu şekilde 2 tek, 1 çift trabzan yaparak sırayı tamamlıyoruz. Toplamda 64 tane ikili trabzan oluyor. Sırayı ilmek kaydırma ile bitiriyoruz.
5) 3 zincir çekip üst sıraya çıktıktan sonra önceki sıralardaki gibi bir yandaki boşluktan başlayıp bu sefer “1-1-1-2” şeklinde ikili trabzan yapıyoruz. Bu şekilde 3 tek, 1 çift trabzan yaparak sırayı tamamlıyoruz. Toplamda 80 trabzan oluyor. Sırayı ilmek kaydırma ile bitiriyoruz.
6) 3 zincirçekip üst sıraya çıktıktan sonra 1-1-1-1-2 ikili trabzan yaparak örüyoruz. Bu şekilde 3 tek, 1 çift trabzan yaparak sırayı tamamlıyoruz. 96 tane trabzan oluyor ve kahverengi ipimizle olan yuvarlak kısım burada bitiyor.
Sarı renk iple yaprak kısmına geçiyoruz.
7) Bu sırada çiçeği oluşturmak için zemin hazırlıyoruz. 1 zincir çekip 6 tane tekli trabzan (tekli trabzan tığın üstüne ipi alıp tek seferde çıkmakla yapılıyor) yapıyoruz. Aralara 1 zincir çekilir.
8) Bu sırada çoğaltma yapacağız. 3 zincir çekip 7.sıradaki 6 tane tekli trabzanın üzerine her iki yanından 1 tane ikili trabzan ile artırma yapılır. Aralara da 1 zincir çekilir. Bu sırada ikili trabzan yapıyoruz. Sıra bittiğinde her bir yaprakta 8 tane ikili trabzan olur. Aşağıdaki şemada arttırmanın nasıl yapıldığını görebilirsiniz.

9) 3 zincir çekip 8.sırada yaptığımız gibi arttırma yapıyoruz ve aralara 2 zincir çekilir. Her yaprakta 10 tane ikili trabzan olur.
10) 10. ve 11. sıra arttırma yapmadan 3 zincir çekip örülür. Her yaprakta 10 tane ikili trabzan olur.
12) 3 zincir çekilip ikili trabzanlar 10 dan 8’e düşürülür ve aralara 3 zincir çekilir.
13) Geldik son sıramıza. Bu sırada istediğiniz bir kenar motifi yapabilirsiniz. Ben bir kenar motifi çıkarttım; son birleştirme noktasını yaptıktan sonra 1 zincir çekip yaprakların üstüne gelen kısımlara sırasıyla 1 sık iğne, 1 tekli trabzan, 2 tane aynı boşluğa ikili trabzan, 1 zincir çekip 1 tane üçlü trabzan 1 zincir çekip 2 tane aynı boşluğa ikili trabzan, 1 tane tekli trabzan, 1 tane sık iğne ve aralara çektiğimiz zincirlerin üstüne 1’er sık iğne yapıyoruz. Aşağıdaki şemada diyagramını görebilirsiniz.

Evet ilk suplamız bitti bile.

Sıra takımı tamamlamakta! Keyifli örmeler!

Elinize sağlık!