Merhabalar,

Bu örgü modelini istediğiniz ip ve tığ ile örebilirsiniz. Ben her sırayı farklı renkle ördüm ki ayrıntıları görebilin istedim. Bu güzel motifi, her türlü örgünüzde kullanabilirsiniz.

Yapılışı

Modelimize sihirli halka ile başlıyoruz.

1. sıra

3 zincir çekiyoruz (bu ilk ikili trabzanımız sayılacak) ve 11 tane ikili trabzan yapıyoruz. Sonrasında halkayı iyice sıkıp kapatıyoruz. Baştaki 3 zincirle sondaki ikili trabzanı ilmek kaydırmayla birleştiriyoruz. Toplamda 12 tane ikili trabzanımız olacak.

2. sıra

Bu sırada ördüğümüz ikili trabzanların arkalarına batıp çıkarak sık iğne yapacağız. (Videodan daha net anlayabilirsiniz.

3. sıra

5 zincir çekip aynı ilmeğe sık iğne olarak batıyoruz. Her ilmeğe 2 sık iğne yapıyoruz. Köşeye gelince gene 5 zincir çekip aynı ilmeğe sık iğne…

4. sıra

Bu sıraya köşedeki 5 zincirin içine çalışarak başlıyoruz. 7 tane ikili trabzan yapıyoruz. 3 zincir çekip aynı yere 7 tane daha ikili trabzan yapıyoruz. Bu işlemi her köşeye yapıyoruz.

5. sıra

Bu sıraya 3 zincir çektiğimiz köşelere çalışarak başlıyoruz. 3 tane ikili trabzan, 3 zincir, aynı yere 3 tane ikili trabzandaha yapıyoruz. Devam eden ilmeklere sırayla 2 tane ikili trabzan, yarım trabzan, sık iğne ve sonra iki ilmeği birden alma yani eksiltme yapıyoruz. Burada pembe yaprağa geçiş var. Burada tığın başına 2 kere ipi doluyoruz ve ikinci sıradaki ilmeklerin tam ortasına gelen ilmeğe girdi çıktı yapıp 2 kere doladığımız ipi 3 kere de örerek boşaltıyoruz. Böylece yapraklar arasındaki beyaz çizgiler oluşuyor. Şimdi az önceki yaptığımız işlemleri tersten devam ettiriyoruz. Sırasıyla önce kesiyoruz, sonra sık iğne, yarım trabzan, 2 tane ikili trabzan, delik içine 3 tane ikili trabzan, 3 zincir, aynı deliğe 3 tane ikili trabzan daha… Böylece tüm kenarları yapacağız.

6. sıra

Yine köşedeki zincirin içinden başlıyoruz ve yine simetrik bir işlem var. 3 tane ikili trabzan, 3 zincir, aynı yere 3 tane ikili trabzan yapıyoruz. Devam eden ilmeklere ise sırasıyla 2 tane ikili trabzan, 3 tane yarım trabzan ve 2 tane sık iğne yapıyoruz. 5.sırada yaptığımız çizgi şeklindeki işlemi burada da yapıyoruz. 2 kere tığa dolayıp bu kez beyaz çizginin içine batıyoruz (ilmeğin değil oluşan ip sarmalı şeklindeki modelin etrafından dolanıyoruz). 3 kerede ipi tığdan boşaltıyoruz (bunu sonraki sıralarda ip yapıyoruz diye kısaltacağım). Şimdi devam eden ilmeklere sırasıyla gene 2 sık iğne, 3 yarım trabzan, 2 ikili trabzan ve zincirin içine 3 ikili trabzan, 3 zincir, aynı yere 3 ikili trabzan yaparak işleme devam ediyoruz. Bu sırayı bu işlemleri tekrarlayarak devam ediyoruz.

7. sıra

Yine köşedeki zincirin içinden başlıyoruz ve yine simetrik bir işlem var. 3 tane ikili trabzan, 3 zincir, aynı yere 3 tane ikili trabzan devam eden ilmeklere ise 3 tane ikili trabzan, 3 tane yarım trabzan ve 3 tane sık iğne yapıyoruz. Daha önce yaptığımız çizgi şeklindeki ip işlemini burada da yapıyoruz. Şimdi devam eden ilmeklere 3 sık iğne, 3 yarım trabzan, 3 ikili trabzan ve zincirin içine 3 ikili trabzan, 3 zincir, aynı yere 3 ikili trabzan yaparak işleme devam ediyoruz. Sıra sonuna kadar bunları tekrar ediyoruz.

8. sıra

Yine köşedeki zincirin içinden başlıyoruz ve yine simetrik bir işlem var. 3 tane ikili trabzan, 3 zincir, aynı yere 3 tane ikili trabzan devam eden ilmeklere ise 6 tane ikili trabzan, 3 tane yarım trabzan yapıyoruz. (Bu sırada sık iğne yok). Daha önce yaptığımız çizgi şeklindeki ip işlemini burada da yapıyoruz. Şimdi devam eden ilmeklere 3 yarım trabzan, 6  ikili trabzan ve zincirin içine 3 ikili trabzan, 3 zincir, aynı yere 3 ikili trabzan yaparak işleme devam ediyoruz. Sıra sonuna kadar bunları tekrar ediyoruz.

9. sıra

Bu kez köşeden değil tam köşenin bitiminden başlıyoruz ve bu kez simetri bozuluyor. İşlem şöyle sürüyor. Sık iğnenin köşesine batıyoruz, bu birinci sık iğnemiz, 9 tane daha sık iğne yapıyoruz. Toplam 10 sık iğne, 1 tane yarım trabzan yapıyoruz. Daha önce yaptığımız ip işlemini yapıyoruz. Sonrasında 3 tane ikili trabzan, 2 tane yarım trabzan, 6 tane sık iğne ve köşeye zincirin içine 2 tane ikili trabzan, 1 zincir, 2 tane ikili trabzan, 10 tane sık iğne yapıp sıra sonuna kadar bu işlemleri tekrarlıyoruz.

10. sıra

Bu kez köşeden başlıyoruz. 10 sık iğne yapıyoruz, 3 yarım trabzan yapıp daha önce yaptığımız ip işlemini yapıyoruz. 4 tane ikili trabzan, 2 yarım trabzan, 7 sık iğne köşedeki deliğe de 3 sık iğne (toplam 10 sık iğne) yaparak bir kenarı bitirmiş oluyoruz. Tüm kenarları bu şekilde yapıyoruz.

11. sıra

Bu kez de köşeden değil, tam köşenin bitiminden başlıyoruz. Battığımız ilmeğe artı olarak 9 tane daha sık iğne toplam 10 sık iğne, 12 tane yarım trabzan, 4 sık iğne, sonraki ilmeğin içine 3 sık iğne (10.sıranın köşesindeki 3 sık iğnenin ortasındaki ilmeğe denk gelmeli) 13 sık iğne ve sıra sonuna kadar aynı işlemlere devam ediyoruz.

12. sıra

Toplamda 132 tane yarım trabzan olacak. Köşelerde 1 tane zincir çekiyoruz. Her kenar 33 yarım trabzandan oluşacak.

13. sıra

Toplamda 140, her kenarda 35 yarım trabzan olacak şekilde köşelere bir zincir çekerek örelim ve bitirelim.

Elinize sağlık.