Merhaba hanımlar,

Hep bize hep bize örgü olmaz değil mi? Eşlerimiz, çocuklarımız, babalarımız ve de dedelerimiz için örgü modelleri de paylaşmalıyız ki onlar da mutlu olsunlar…

Belki aramızda hediye yapmak isteyenler olabilir diye bu dede yeleği örgü modelini anlatmaya çalışacağım…

Yalnız ben şunu anladım ki şiş benim için çok zor ilerliyor 🙁 Tığ ile çabucak bitirdiğim şeyler şişe gelince tıkanıp kalıyor. Bu yelek de ortalıkta sürünenlerden 🙂

Vallahi yapması kadar anlatması da sıkıntılıymış 🙂 Çok basit gibi geliyor ama doğru ifadeler kullanmak da çok zormuş. Hatam olduysa affola 🙂

Malzemeler

Yapılışı

Şişimize 20 ilmek atalım ve 3-5 sıra haroşa örgü örelim. Kaç cm eninde olduğunu tespit edelim. Diyelim ki ördüğümüz şey 10 cm oldu. Yeleğimizin eni kaç cm olacak? 100 cm.  (Bu arada rakamları uyduruyorum haberiniz ola) 20 ilmekten 10 cm çıkıyorsa 100 cm yapmak için kaç ilmek atmalıyız diyip bir matematik işlemi yapıyoruz 🙂  Tabi ki 200 ilmek olur. İşte bu şekilde kaç ilmek başlayacağınızı bulabilirsiniz.

Arka

1) 110 ilmek atarak başlıyoruz, 10 diş haroşa olana kadar örüyoruz.

2) Daha sonra düz örgüye geçiyoruz. Ancak baştan ve sonra 8 ilmek haroşa örmeye devam edeceğiz, orta kısmı düz örgü olarak öreceğiz.

3) 30 sıra boyunca düz örgü yapıyoruz.

4) Daha sonra 4 sıra düz örgü yapıp sonra 1 sıra haroşa örgü yapıyoruz. bu şekilde aralarda çizgi oluşturmuş oluyoruz.

Bu şekilde yeleğinizin boyu istediğiniz boya gelene kadar örüyoruz.

5) İstediğiniz boya ulaşınca 4 diş haroşa sırası yapıp ilmekleri tek seferde kesiyoruz.

Önler

1) 55 ilmek başlıyoruz.

2) 10 sıra haroşa örgü yapıp düz örgüye geçiyoruz.

3) Yine başta ve sonda 8 ilmek haroşa gerisi düz örgü olarak örüyoruz.

30 sıra boyunca düz örgü yapıyoruz. Daha sonra 4 sıra düz örgü yapıp sonra 1 sıra haroşa örgü yapıyoruz. bu şekilde aralarda çizgi oluşturmuş oluyoruz. 

4) Göğüs kısmına geldiğimiz zaman yakadan içe doğru birer haroşa kaydırmaya başlıyoruz. Yani yaka tarafındaki 8 ilmek haroşaları artırmış oluyoruz. Bunu da düz ilmekleri haroşa örmeye başlayarak yapıyoruz. Ben düz ilmekler 15 kalınca kaydırmayı kestim ve normal örgüye devam ettim.

5) Örgümüz arka ile aynı boya gelmeye başlayınca 4 diş haroşa örüyoruz ve 15 düz ilmeği ve sondaki 8 haroşa ilmeği  tek seferde kesiyoruz. Yaka için sadece haroşa olan kısmı devam ettiriyoruz.

6) Yaka için 12 sıra haroşa  ördükten sonra bitiriyoruz.

Aynı şekilde diğer ön parçayı da yapıyoruz.

İki ön bittikten sonra yaka kısımlarını tam eşitleyerek dikiyoruz. Omuzları da diktikten sonra kol altlarını dikiyoruz.

Hepinize kolay gelsin,

Sevgiyle Kalın.

2 YORUMLAR

    • gulerinhobileri

      teşekkür ederim.. evet çocuk için olanları bende gördüm.. çok kolay bir model hiç bilmeyenler dahi kolaylıkla yapabilir..