Sevdiklerinize kolayca örgü kıyafetler yapın diye size çok güzel bir örgü modeli getirdik.

Bu yün erkek yeleğini sevdikleriniz yıllarca giyebilecek!

Malzemeler

Yapılışı

Verilen ölçüler L-XL beden içindir.

Arka

1) 125 ilmek atarak başlıyoruz.

2) 12 sıra 1 ters, 1 düz lastik örgü örüyoruz. İlk ilmeği ters örmeniz çok önemli. Böylece ters ilmek ile başlayıp ters ilmekle bitiriyoruz.

3) Daha sonra 13’üncü sıradan itibaren, ilk 6 ilmeği 1 ters, 1 düz olarak örmeye devam ediyoruz. 7, 8 ve 9’uncu ilmekleri ters örüyoruz. Sonrasında ortadaki 107 ilmeğe pirinç örgü* uyguluyoruz. Son 9 ilmeğe geldiğimizde ilk 9 ilmek için yaptığımız gibi yapıyoruz. 117, 118 ve 119’uncu ilmekleri, yani sondan 7, 8 ve 9’uncu ilmekleri ters örüyoruz. Kalan son 6 ilmekte de 1 düz,1 ters olarak lastik örüyoruz.

*Pirinç örgüyü ikili pirinç olarak örüyoruz, yani 2 sırada bir değişiklik yapıyoruz. 1 düz, 1 ters örüyoruz. Aynı şekilde geri dönerken de ilmekleri geldiği şekilde örüyoruz. Modelin üçüncü sırasında ters gördüklerimiz düz, düz gördüklerimizi ters örerek pirinç modelini oluşturuyoruz.

4) Lastik dahil toplam 128 sıra ördükten sonra kol oyuntusunu yapıyoruz. Kollar için yine ilk 9 ilmeği ördükten sonra, 10 ve 11’inci ilmeği birlikte alıp kesme işlemi yapıyoruz. Bunu örgünün her iki tarafında da uyumlu olarak yapıyoruz. Her bir taraftan 5’er kere olmak üzere toplam 10 tane eksiltiyoruz. İlmek sayımız 115’e iniyor.

5) Kol oyuntusu için gereken kesmeleri tamamladıktan sonra üzerine 58 sıra daha örüyoruz. 58’inci sırayı tamamladıktan sonra kalan 115 ilmeği 30, 55, 30 şeklinde ayırıyoruz. Ortadaki 55 ilmeği bir şişe alıp bekletiyoruz. Yanlarda kalan 30 ilmeği 16 + 14 şeklinde omuz eğimi* örüyor ve şişte bekletiyoruz.
*30 ilmek için yakadan taraftan başlayarak ilk 16 ilmeği örüyor ve geri dönüyoruz. Bu 30 ilmeği iki basamaklı görünmesini sağlıyor.

Önler

1) 69 ilmek atarak başlıyoruz.

2) 12 sıra 1 ters, 1 düz lastik ördükten sonra modelimizi uyguluyoruz. Yine burada da ters ilmekle başlamak çok önemli. Arka ile birleşecek kısma 6 lastik + 3 ters örgüyü uygulamaya devam ediyoruz.
İlik-düğme kısmını 10 lastik + 3 ters örgü şeklinde örüyoruz.

3) Kol altına geldiğimizde aynı arkada olduğu gibi 5 kere kesme işlemi yaparak kol oyuntusunu tamamlıyoruz. Yaka oyuntusunu kol oyuntusu ile aynı sırada yapmaya başlıyoruz. Yaka oyuntusu için de aynı kol oyuntusunda olduğu gibi ters örgülerden hemen sonraki iki ilmeği birlikte kesiyoruz. Yaka için toplam 21 kere kesme işlemi yapıyoruz.Yaka oyuntusu tamamlandığında şişimizde 43 ilmek kalacak.

4) Bu 43 ilmeği arka ile eşit uzunluğa ulaştırdıktan sonra yine arkada yaptığımız gibi omuz eğimini uyguluyoruz.

Düğme İlikleri

Düğme iliklerini sol ön parçaya uyguluyoruz. İlk iliği lastiğin 11’inci sırasında yapıyoruz. Daha sonra her 16 sırada bir ilik açıyoruz. En son iliği açtıktan sonra üzerine 6 sıra daha örüyoruz. Zaten yaka ve kol oyuntusu da bu 6 sırayı ördükten sonra yapılıyor.

Omuzların Birleştirilmesi

Şişte beklettiğimiz ön ve arka parçalardaki omuza ait ilmeklere dikiş izi olmasın diye aynı anda kesme işlemi uyguladım. Bunun için şişlerdeki ilmekleri karşılıklı halde (dikişe uygun karşılıklı denk gelecek şekilde ) tutuyoruz. Sonra her iki parçadan da en iç ya da dıştaki birer ilmeği birlikte kesiyoruz. Sonra bu kesme işleminden oluşan ilmeği şişlerden birine geri takıp, yine parçalardan birer ilmek alarak 3 ilmeği aynı anda kesiyoruz. Bu 3 ilmeği aynı anda kesme işlemini omuz için ayrılan ilmekler tamamen bitene kadar tekrar ediyoruz.

Yakanın Birleştirilmesi

Ön parçalarda ilik düğme için ayırdığımız 10 ilmek ve hemen yanındaki 3 ters ilmek kısmını omuzları birleştirirken başka bir şişe alıp bekletiyoruz. Omuzlar birleştirildikten sonra sıra yakanın arkaya dolanması ve dikişsiz olarak birleştirilmesine geliyor. Bu 13 ilmeği örmeye devam ediyoruz. Ancak her bir sırada ters ördüğümüz en baştaki ilmeği daha önceden şişte beklettiğimiz arkaya ait 55 ilmekten biri ile birlikte örüyoruz.Yani yakayı örmeye devam ederken bir taraftan da arkanın şişte beklettiğimiz 55 ilmeğini kesmiş oluyoruz.

Ben yakayı her iki taraftan da uzatıp ortada birleştirmeyi tercih ettim. 27 sıra bir taraftan, 27 sıra diğer taraftan ördüm. Ortada kalan son ilmeği ise aynı omuzu birleştirir gibi yakanın iki tarafını birleştirirken kestim. Bu şekilde örerek birleştirmeler, dikişin aksine omuz ve yakanın potlu durmasına engel oluyor. Ancak size daha kolay geliyorsa dikmeyi de tercih edebilirsiniz.

Düğmeleri de dikince yeleğiniz hazır!

Kolay gelsin 🙂

6 YORUMLAR

  1. Gülçin Turhan Aydın

    merhabalar büşra hanım,
    yeleğin arka kısmı (kol altından ölçtüm) 60 cm. önlerin her biri ise 31 cm. tahminen 2-3 cm daha geniş yapacağınızı düşünüyorum arkayı. o yüzden 131-133 civarında başlayabilirsiniz. önleri de 71-73 şeklinde başlayabilirsiniz. ama önce ölçmenizi tavsiye ederim.
    iyi örmeler 🙂

  2. Merhabalar , öncelikle elinize sağlık birşeyi anlayamadım!
    Omuz oyuntusu için 30 ilmeğin 16 sını gidip geliyorum yaka tarafından ama peki o diğer 14 ilmek ne yapılıyor? Aydınlatırsanız sevinirim ben şuanda arkanın kol oyuntusundan devam ediyorum.
    Saygılar İyi Bayramlar

  3. Gülçin Turhan Aydın

    merhabalar hikmet hanım,
    cok tesekkurler, sizin de ellerinize saglık.
    omuz oyuntusu icin soyle yaptım,
    yaka kısmından baslayarak ilk 16 ilmeği ördüm, sag siste 16, sol siste 14 ilmek kaldı. sonra örgüyü ters cevirdim ve bu 16 ilmeği tekrardan ördüm yani yaka tarafına geri gelmiş oldum. ben bu 16 ilmeği örmek için geri döndüğümde ilk ilmeği örmeden aldım, böylece geçiş yapılmış oldu. böyle omuzun boyundan kol kısmına olan eğimini oturtmus olduk.

    aklınıza takılan birsey olursa lütfen cekinmeyin.
    iyi bayramlar.
    gülçin