Merhaba arkadaşlar!
Dilerseniz kendiniz için dilerseniz bebeğiniz için örebileceğiniz çok kolay bir battaniyeye ne dersiniz?
Hemen bu şirin örgü modelini örmeye başlayalım!
Malzemeler
- 2 adet Kartopu Jersey Ebruli (H1390) renk el örgü ipi
- 6 mm tığ
- Makas
Yapılışı
1) 110 tane zincir çekiyoruz.
2) 1 zincirle dönüp hemen dibinden başlayarak son yuvaya kadar ikili trabzan yapıyoruz. Sıra sonunda 110 tane ikili trabzanımız olmalı.
3) 1 zincirle dönerek hemen dibine ikili trabzan yapıyoruz. 1 yuva atlayarak ikili trabzan yaptıktan sonra atladığımız yuvaya dönerek ikili trabzan yapıyoruz. Sıra sonuna kadar önce 1 yuva atlayıp trabzan yapıp sonra atladığımız yuvaya dönüp trabzan yaparak ilerliyoruz. Böylece “V”ler oluşturmuş oluyoruz. Son yuvaya ikili trabzan yapıyoruz.
4) 1 zincir çekerek arkaya dönüyoruz. Hemen dibinden başlayarak son yuvaya kadar ikili trabzan yapıyoruz. Sıra sonunda 110 tane ikili trabzanımız olmalı.
5) 3. sırayı tekrar ediyoruz.
6) 2. ve 3. sıralar birbirini takip edecek şekilde battaniyemiz istediğimiz ebata gelene kadar örüyoruz.
Bitirme sıramızın her yuvaya bir trabzan ördüğümüz 2. sıradaki gibi olmasına dikkat edelim arkadaşlar.
Battaniye Kenarı
Battaniyemizi bitirdikten sonra kenarlarını süslemeye geçebiliriz. Ben etrafını kutucuklarla çevirdikten sonra istiridyelerle süsledim. Kutucukların içinden isterseniz kurdele geçirebilirsiniz.
Kutucuk Sırası
1) İpimizi battaniyenin ön yüzünden herhangi bir köşe yuvasına bağlayarak 5 zincir, 1 trabzan yapıyoruz.
2) 1 zincir çekerek hemen dibine değil, bir sonraki yuvaya trabzan yapıyoruz. Kenar sonuna kadar birer yuva atlayarak 1 zincir, 1 trabzan yaparak geliyoruz.
3) Son trabzandan sonra bir zincir çekiyoruz ve son yuvaya 1 trabzan, 2 zincir, 1 trabzan yaparak köşeyi oluşturarak diğer kenara geçmiş oluyoruz.
4) Tüm kenarları bu şekilde dolanarak başladığımız yere dönüyoruz ve çektiğimiz ilk beş zincirin ortasına, yani 3.zincire batarak sıramızı kapatıyoruz.
Çakma Trabzan Sırası
1) Tüm kenarları çakma trabzan yaparak dolanıyoruz. Köşelerdeki iki zincirlik alanlara 1 çakma trabzan, 2zincir, 1 çakma trabzan yapıyoruz.
“V”ler Sırası
1) 4 zincir çekip hemen dibine 1 trabzan yapıyoruz. 2 yuva atlayıp 3.’ye 1 trabzan, 1 zincir, 1 trabzan yapıyoruz. Tüm kenarları bu şekilde yapıyoruz. Köşelere 1 trabzan, 1 zincir, 1 trabzan, 1 zincir, 1 trabzan, 1 zincir, 1 trabzan yapıyoruz.
İstridyeler Sırası
1) 1 zincir çekerek üst sıraya çıkıyoruz. İlk bir zincirlik alana 7 trabzan yapıyoruz. Takip eden 1 zincirlik alana sık iğne ile bağlıyoruz. Tüm kenarları bu şekilde istridyeler yaparak dolaşıyoruz. Köşelerde en ortadaki tek zincirlik alana 10 trabzan yapıyoruz.
Güle güle kullanalım! 🙂