Merhaba Sevgili Örgüseverler,
Çok severek ördüğüm örgülerimi belki sizler de yapmak isteyebilirsiniz.. Size en basit şekliyle anlatarak kolayca yapmanızı sağlayacak yazılarımı takip etmenizi öneririm. Zaman zaman sadece motifler, zaman zaman da yaptığım şeyleri sizinle paylaşarak yardımcı olmaya çalışacağım.. Umarım kolayca ve zevkle yaparsınız..
Malzemeler
- 3 mm tığ
- 3 tane 150 gr batik ip (Kartopu Jersey de kullanabilirsiniz)
Yapılışı
- 5 zincir çekip halka yapıyoruz.
- Her üst sıraya geçerken yuvarlak kısımda 3 zincir çekip çıkıyoruz.
- 1. sıra, 3 zincir çekip halkanın içine 16 tane 3lü trabzan yapıp kapatıyoruz.
- 2. sıra, her trabzanın üstüne 2 tane 3lü trabzan yapıp ikisini bir kapatıp aralara 2 zincir çekiyoruz.
- 3. sıra, her boşluğa 3 tane 3lü trabzan yapıp aralara 1 zincir çekiyoruz.
- 4. sıra, 6 zincir çekip aynı boşluğa 3lü trabzan sonra her boşluğa 2 tane 3lü trabzan her birinin arasında 2 zincir çekiyoruz.
- 5. sıra, her V şeklinin içine 2 tane, diğerlerine 3 tane 3lü trabzan yapıyoruz aralar 1 zincir çekiyoruz.
- 6. sıra, ilk 5 zincir çekip 2li trabzan yapıyoruz, her araya 3 zincir ama unutmayın bu sırada hep 2li trabzan yapıyoruz.
- 7. sıra, her boşluğa 4 tane 3lü trabzan yapıyoruz, aralara zincir çekmiyoruz.
- 8. sıra, 4 zincir çekip 4. trabzanın başına batıyoruz, sıra sonuna kadar tekrarlıyoruz.
- 9. sıra, 3 tane 3lü trabzan aralara 2 zincir çekerek sıra sonuna kadar tekrarlıyoruz.
- 10. sıra, 8. sırada yaptığımız işlemin aynısını tekrarlıyoruz.
- 11. sıra, 4 zincir çekip ipi iki kere dolayarak 4 seferde çıkıyoruz araya 3 zincir sonra gene iki kere dolayıp 4 seferde çıkıyoruz. Böylece ilk köşeyi yapmış oluyoruz. sonraki boşluğa 5 tane 3lü trabzan yapacağız. Sonraki boşlukların 5 tanesine 5er tane sık iğne yapıyoruz. 8. boşluğa 5 tane 3lü trabzan yapıyoruz. Şimdi sırada ikinci köşe var, ipi iki defa dolayıp 4 seferde çıkıyoruz arası 3 zincir sonra gene iki kere dolayıp 4 seferde çıkıyoruz ve bu sırayı aynı işlemi tekrarlayarak bitiriyoruz.
- 12. sıra, köşeler gene 4 zincir 2 dola 4 seferde çık aralar 3 zincir olacak şekilde. Hemen yanına 3 tane 3lü trabzan 3 tanede 2li trabzan yapıyoruz. Gerisini tekli trabzan yapıyoruz. Öbür köşeye gelmeden 6 tanenin 3 ünü ilk önce 2li trabzan diğer 3ünü 3lü trabzan yapıp köşeye geliyoruz.. Bu sırayı da bunları tekrarlayarak bitiriyoruz.
- 13. sıra, son kez köşeler gene 4 seferde çıkılacak şekilde üst sıralarda anlatıldığı gibi. 6 tane 3lü trabzan, kalanı 2li trabzan yapılacak. Köşeye gelmeden 6 tane 3lü trabzan yapılacak unutmayın.
- 14. sıra, köşelerde dahil hepsi 3lü trabzan olacak, sadece köşelerde araya 3 zincir de çekilecek.
- 15. ve 16. sıra, 2 tane 3lü trabzan yapıp 1 zincir çekiyoruz, bunu sıra sonuna kadar tekrarlıyoruz.
- 17. ve son sıra, tüm sıra boyunca 3lü trabzan yapıyoruz. 62 tane trabzanımız olmuş olacak.
Motifin orjinali bu kadar 33*33 ama ben 39*39 olsun diye büyütmeye karar vermiştim. Onu da yazıma ekleyeyim isteyen istediğini yapsın.
- 18. sıra, köşelere 2 tane 3lü trabzan yaptıktan sonra 2 zincir çekiyoruz gene 2 tane 3lü trabzan yapıyoruz, aralara ise 20 kutucuk/file yapıyoruz.
- 19. sıra, köşeler 18. sıranın aynısı, sonra 3 zincir ile sık iğne yapıp her boşluğa batıyoruz.
- 20. sıra köşelerden sonra her boşluğa 3 tane 3lü trabzan yapıp bitiriyoruz.
Ben tüm motiflerin birleştirmesinde 3er zincir çekip zigzag olarak birleştirdim. Birleştirme tamamen sizin isteğinize kalmış.
Toplam 8 motif yaptım, 3 ön, 3 arka, 2 kapüşon için… Kapüşonun ucuna da ufak bir püskül kondurdum. Alt etek uçlarına da püsküller yapılabilir.
Elinize sağlık.