1) Etek ucundan 136 ilmekle başlayıp 2 diş haroşa örelim ve aşağıya yazdığım su dalgası modelini uygulayalım.
Su Dalgası Örgü Modeli
Model 17’nin katlarından oluşuyor. 4 sıra örünce 1 model sırası bitmiş oluyor.
1) 3 kere iki ilmeği ters olarak beraber ör, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 6 kere iki ilmeği beraber tersten ör, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 1 düz, 1 dola, 1 düz, 1 dola .. .. .. .. 3 kere iki ilmeği beraber tersten ör şeklinde sıramızı tamamlıyoruz.
2) Bütün ilmekleri ters örüyoruz.
3) Bütün ilmekleri düz örüyoruz.
4)Bütün ilmekleri ters örüyoruz.
5) Bu 4 sırayı tekrarlayarak 20 model sırası uygulayalım. Artırıp kestiğimiz kısımlar aşağıdaki görselde daha net gözüküyor.
Arka
1) 20 sıra model uyguladıktan sonra bütün ilmekleri ikişer ikişer örelim. İlmek sayımız 68 olmalı. Kesme yaptıktan sonra 10 diş haroşa örelim.
2) Koltuk altı için kesme aşamasına geldik. Her iki yüzde de ilk sırada 3 ilmek, sonra 1 ilmek ve en son 1 ilmek keselim. Yani, 3 ilmek keselim sırayı bitirelim, 3 ilmek keselim sırayı bitirelim, 1 ilmek keselim sırayı bitirelim, 1 ilmek keselim sırayı bitirelim, 1 ilmek keselim sırayı bitirelim, 1 ilmek keselim sırayı bitirelim. Toplam ilmek sayımız 58 oldu.
3) En son kesmelerden sonra 20 diş haroşa örüp ilmekleri keselim. Elbisede 68 ilmeğe düşürdüğümüz yerden sonra sayarsak 33 diş haroşa olmalı.
Ön
1) Arkadaki gibi aynı sayılarla başlayıp örelim.
2) Koltuk altındaki kesmeleri yapalım. Kesmeler bittikten sonra 6 diş daha haroşa örelim.
4) Şimdi sağda ve solda kalan parçayı ayrı ayrı öreceğiz. Şu an kaldığımız yer elbisenin sağ omuz kısmı.
5) Her sırada boyun kısmında kenardan 1 ilmek keserek devam edelim.
6) İlmek sayımız 12 olunca kesmeleri bırakalım. 68 ilmeğe düşürdüğümüz yerden sayarsak 33 diş haroşa olmalı. Bu sayıya ulaşınca omuz kısmını da keselim.
7) Elbisenin sol omuz tarafı için de aynı işlemleri yapalım.
Dikiş
Dikiş için istediğiniz herhangi bir yöntemi kullanabilirsiniz. Ben ters yüzlerini birbirine bakacak şekilde tuttum. Tığla birleştirme yaptım. İğneyle de dikilebilir.
1) Elbisenin yan kısımlarını koltuklarına kadar dikelim. Omuz kısımlarını da arka parçayla birleştirelim.
2) Boyun kısmına ters sık iğne uygulayalım. Normalde sola doğru sık iğne yaparken, ters sık iğnede sağa doğru sık iğne yapacağız.
İsterseniz birkaç sıra model uygulaması yapıp kol da takabilirsiniz. Kısa kollu elbise olur o zaman.