Tığ işi kitap koruma kılıfı örmesi kolay ve de çok kullanışlı bir tarif 🙂 Anlatıma geçeyim hemen 🙂

Malzemeler

  • 1 adet Örenbayan Dora Örgü İpi ( istediğiniz renk olabilir)
  • 3 mm örgü tığı
  • İnce lastik
  • 1 adet düğme
  • 30-50 cm ince kurdela
  • Süslemek için düğme ,boncuk vb.
  • İğne, iplik

    Yapılışı

  1. Motifimize 7 zincir çekerek halka oluşturmakla başlıyoruz. Sonrasında 4 adet 2’li trabzan yapıp köşe için 3 zincir çekiyoruz, bu işlemi sıra sonuna kadar bu şekilde örüyoruz. Köşelerde 3 zincir ara kısımlarda ise 2 zincir kullanıyoruz. 3 sıra ördükten sonra motifimizi tamamlıyoruz.
  2. Fotoğraftaki gibi ön kısım için 6 adet ve arka kısım için 6 adet, toplamda 12 adet motif öreceğiz.
  3. Sırasıyla 6 motifi birleştirmek için ördüğümüz motiflerin son sırasında zincir yerlerinden 1’er zincir çekerek karşı taraftaki motife sabitliyoruz.Dilerseniz motifleri dikerek de birleştirebilirsiniz.
  4. Kullanmayı planladığımız kitabın kalınlığına göre iki parçayı birleştirmek için ördüğümüz modelin uzun olan kısmına 2 zincir 4 adet 2’li trabzan örerek 3-4 sıra aynı işlemi tekrarlıyoruz (fotoğrafta görebilirsiniz) istenilen kalınlığa eriştiğimizde diğer parçayı 1 zincir çekerek karşı taraftaki parçamızla birleştiriyoruz.
  5. Ördüğümüz parçayı kitabımız üzerinde kontrol ediyoruz. Eğer boyutta eksiklik varsa etrafını 1 ya da 2 sıra 2 zincir çekerek 4 adet 2’li trabzan örüyoruz.
  6. Kitabın iç kapağını yerleştirmek için ördüğümüz parçanın ucundan başlayıp 1 zincir 1 adet 2’li trabzan örerek iç kısmını oluşturacak yeri örüyoruz.
  7. Yaklaşık 7-8 sıra aynı işlemi uyguladıktan sonra iç kısmı tamamlıyoruz. Ördüğümüz yeri içe bükerek yanlarını dikişle birleştiriyoruz.
  8. Örgü ipimizi 3-4 kat yaparak yaklaşık 25 cm’lik bir zincir oluşturuyoruz. Kulpları için. Hazırladığımız 2 adet zincir kulpları fotoğrafta görüldüğü gibi dengeleyip içten dikip sağlamlaştırıyoruz.
  9. Son adımda ise lastik ve düğmeyi ördüğümüz kılıfa dikiyoruz. Ayraç görevi görecek kurdeleyi  dikip aparatımızı istediğimiz biçimde kullanıyoruz.

Tığ işi kitap koruma kılıfımız hazır 🙂 güzel günlerde kullanmanız dileğiyle 🙂

İsteğinize göre renkli çalışabilirsiniz. Renkli kitap koruma kılıfı fotoğrafları da paylaştım 🙂

Not: ilk kez paylaşım yaptığım için elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Görüşmek dileğiyle.