Merhaba!
Sizlere her mevsim kullanabileceğiniz ve yapımı çok kolay olan tığ kullanmayı bilen herkesin yapabileceği çok çok güzel bir battaniye modelinin tarifi vereceğim.
Bu modelde 1 sıra düz, 1 sıra ters şekilde ilerliyor, o nedenle modelimizin hem arkası hem de önü aynı oluyor ve çok güzel görünüyor.
Ben bu battaniyeyi televizyon izleme battaniyesi olarak tasarladım, boyutları yaklaşık olarak 135 x 110 cm. Bu boyut aynı zamanda bebek battaniyesi olarak da kullanılabilir, eğer isterseniz bunun tam 4 katı kadar ip ile kenar uzunlukları 2 katı olacak şekilde çift kişilik yatak battaniyesi de yapılabilir.
Benim elim biraz sıkıdır. Eğer eliniz benimki kadar sıkı değil biraz daha bolsa battaniyenin boyutları daha da büyük olacaktır. 🙂
Bu battaniyede iki farklı renk ip üst üste konarak ebruli bir görünüm ortaya çıkarıyoruz, benim seçtiğim her rengin yanına kullanacağım ip koyu mavi. 9 adet Koyu Mavi ip ve 9 adet karışık renk ip ile bu battaniyeyi söylediğim ölçülerde örebiliyoruz.
Renkleri kendi zevkime göre seçtim. Eğer başka renkler seçmek isterseniz seçtiğim ipin renk skalası oldukça geniş istediğinizi seçebilirsiniz. Yine de kendi renklerimi buraya ekliyorum.
Hemen örmeye başlayalım!
Malzemeler
- Kartopu Gonca el örgü ipleri;
9 adet Koyu Mavi (K650) renk ip
1 adet Mor (K718) renk ip
1 adet Turuncu (K312) renk ip
1 adet Açık Mavi (K540) renk ip
1 adet Mavi (K535) renk ip
1 adet Fıstık Yeşili (K369) renk ip
1 adet Yeşil (K392) renk ip
1 adet Zeytin Yeşili (K442) renk ip
1 adet Açık Pembe (K792) renk ip
1 adet Sarı (K330) renk ip - 6 mm tığ
Yapılışı
Koyu mavi renk ipi ve seçtiğimiz başka bir renk ipi çift kat olarak örüyoruz.
1) Koyu mavi ipimizin üzerine başlamak istediğimiz renkte ipi koyarak çift kat ip halinde 6 tane zincir çekiyoruz.
2) Tığımıza ipi dolayıp tığa yakın olan ilk 3 zinciri atlayıp, yukarıdaki fotoğrafta 4 numara yazılmış olan zincire tığımızı batarak ikili trabzan yapıyoruz.
İkili Trabzan Yapılışı
- İpimizi tığa dolayıp 4. zincire batıp çıkardıktan sonra aşağıda gördüğünüz gibi bir görüntü ortaya çıkması gerekiyor. İlk iki ilmekten bir seferde, son iki ilmekten bir seferde olmak üzere, ipimizi 2 seferde ilmeklerin içinden çıkarıyoruz.
3) Kalan iki zincirde de, yani 5 ve 6 numaralılarda yine aynı şekilde ikili trabzan yapıyoruz. Sonuçta aynı sırada 4 tane trabzanımız oluyor.
4) Bunları yaptıktan sonra devamında 6 zincir çekerek 1., 2. ve 3. adımları tekrarlıyoruz ve aşağıdaki gibi bir görünüm ortaya çıkıyor.
5) Yukarıdaki fotoğrafta yeşil düz çizgi ile işaretlediğim yerden tutarak düz çizgi yeşil noktalı çizginin üzerine oturacak şekilde ok yönünde çeviriyoruz. İki yıldızla işaretli noktanın yan yana gelmiş olması gerekiyor. (5a) Sonrasında yan yana gelmiş bu iki parçayı birbirine bağlamak için sol taraftaki kare parçanın en üst trabzanı ile bir alt trabzanı arasına tığımızı batırıp, ipi içinden çekiyoruz. Aynı ipi başta tığımızda duran ilmeğin de içinden çekiyoruz ve aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi iki parçayı birbirine bağlamış oluyoruz. (5b) Sonrasında 3 zincir çekiyoruz ve bu zincirin yanına, yani aynı sırada hemen soluna, 3 tane ikili trabzan yapıyoruz. Aşağıdaki fotoğrafları inceleyebilirsiniz.
Buraya kadar olan kısım çok zormuş ya da karmaşıkmış gibi gözüyor olabilir, bu nedenle ben de size elimden geldiği kadar resimli ve açıklayıcı bir anlatım sunmaya çalıştım. Ama inanın alıştıktan sonra çok kolaylaşıyor. 🙂
6) Son fotoğraftaki ‘merdiven’ şekli ortaya çıktıktan sonra sanki 3. adımın sonundaymışız gibi oluyor, 4. adımı tekrarlayarak ilerliyoruz.
7) 4.adımı tekrar ettikten sonra aşağıdaki gibi bir görüntü ortaya çıkmalı. Bunu da yine yukarıdaki şekilleri takip ederek 5a adımındaki gibi çeviriyoruz ve bağlıyoruz. Aşağıdaki şekil çevirip bağlama bittikten sonra olması gereken görüntü. Sonrasında 5b adımındaki gibi 3 zincir çekerek ve yanına 3 tane ikili trabzan yaparak devam ediyoruz. 3 tane trabzan bittikten sonra da yine bağlama yapıp, yine 5b adımındaki gibi 3 zincir çekip yanına 3 tane ikili trabzan yaparak devam ediyoruz.
Sonuç olarak 5b deki kural bizim merdivenleri tırmanma şeklimiz oluyor, her sıranın sonuna geldiğimizde 3. adımın sonundaymışız gibi düşünüp 4. ve 5. adımları tekrar ederek ilerliyoruz. 🙂
Kesme
Son olarak eğer kuralımızı bu şekilde sürekli uygularsak şekildeki gibi büyükçe bir üçgen elde ediyoruz. Ben anlatmak için ufak bir üçgen üzerinden gösteriyorum.
1) Bunu kare ya da dikdörtgen haline getirmek için; örneğin yukarıdaki gibi bir kare yapmak istiyorsak, 3 zincir çekip bunu aşağıdaki şekildeki yıldızlı iç köşeye bağlıyoruz.
2) Sonrasında 3 zincir çekip normal merdiven kuralımızı uyguluyoruz, eğer kare yapacaksak diğer ucu da aynı yukarıda belirttiğim kuralla kesmemiz gerekiyor, eğer dikdörtgen yapacaksak bir ucunu üstteki kuralla kesip diğer ucunu kesmeden merdiven kuralıyla istediğimiz genişliğe gelene kadar ilerletip sonrasında diğer tarafını da aynı kuralla kesiyoruz. Ben dikdörtgen yaptım.
Önemli olan bir kez kesmeye başladığımızda, kestiğimiz tarafın her merdiven sırasının sonunda kesme kuralını uygulayarak yavaş yavaş üçgeni küçültmek. Kesmeye devam ettikçe aşağıdaki gibi kare ya da dikdörtgen şeklin belirginleşmeye başladığını göreceksiniz.
Battaniyemizi bu şekilde ilerleyerek örüyoruz.
Umarım merdiven battaniyenizi çok keyif alarak örersiniz.
Şimdiden ellerinize sağlık! 🙂