Merhabalar,

Bu tığ işi supla / amerikan servis modeli ile farklı kalınlıkta ipler kullanarak istediğiniz boyutlarda paspas, bardak altlığı, masa örtüsü vb. farklı projeler de çalışabilirsiniz.

Bu model masa ve sehpa süslemek, sevimli bir kahvaltı masası hazırlamak veya istediğiniz herhangi bir amaçla kullanılabilir.

Örgünün sıkı olmasını istediğimden aslında penye ipler için ince bir boyut olan 6 mm kalınlıkta tığ ile ördüm. Örneğin aynı modeli bir paspas yapmak için kullanmak isterseniz tığ kalınlığını 8-9 mm gibi seçmek daha kolay örmenizi sağlayabilir. Modeli büyütmek isterseniz son sıradaki 2 zincirlik bölümleri her sırada 3, 4, 5 olarak arttırarak gidebilirsiniz.

İstediğiniz boyutu elde edemezseniz yorum kısmından yazın, modelin devamı için ayrı bir video hazırlayabilirim.

Hayatınıza neşe katması dileğiyle ❤

Not: Bu kullanım şekline biz hala amerikan servis diyorduk ki “supla” kelimesinin şimdilerde daha sık kullanılmaya başladığını fark etmem biraz zaman aldı. Nereden geldi bu supla kelimesi diye düşünüp aklımda kelimeyi tekrarlarken geçmişten kalan Fransızca bilgilerim beni aydınlatıverdi; Sous (altı, altında) – plat (tabak), tabak altı demekmiş yani. Fransızca okunuşu olduğu gibi alınıp bir kelimeye dönüştürülmüş meğer, entrée – antre gibi, chanteur – şantör, danseuse – dansöz gibi, birebir alıntı yeni bir kelime girmiş dağarcığımıza Fransızcadan. Olur da merak eden varsa nedir bu supla nereden geldi diye benim gibi diye düşünerek paylaşmak istedim 😊

tig-isi-kolay-supla-yapimi
tig-isi-kolay-supla-yapimi

Malzemeler

  • İstediğiniz renkte SpagettiYarn penye el örgü ipi
  • 6 mm tığ

Yapılışı

Her sırada renk değiştirerek istediğiniz renk kombinlerinde örebilirsiniz.

1. Sihirli halka içine 14 tane ikili trabzan yapılır.

2. İlk trabzan arasına 1 tane ikili trabzan, 1 zincir, aynı yere 1 tane ikili trabzan daha yapılır. İkinci trabzan arasına 2 tane ikili trabzan yapılır. Bu işlemler tekrar edilerek sıra sonuna kadar örülür.

3. Önceki sıradaki 1 zincirlik boşluğa 2 tane ikili trabzan, 1 zincir, 2 tane ikili trabzan yapılır. Sonraki trabzan arasına 1 tane sık iğne yapılır. Sonraki trabzan arasına 1 tane ilmek kaydırma yapılır.  Sonraki trabzan arasına 1 tane sık iğne yapılır. Bu işlemler tekrar edilerek sıra sonuna kadar örülür.

4. Önceki sıradaki 1 zincirlik boşluğa 2 tane ikili trabzan, 1 zincir, 2 tane ikili trabzan, 2 zincir yapılır. Bir önceki sıradaki ilmek kaydırma yapılan yere; 1 tane sık iğne, 2 zincir yapılır. Bu işlemler tekrar edilerek sıra sonuna kadar örülür.

5. 4. sıranın aynısı örülür. Yalnızca 2 zincir yerine 3 zincir olarak değiştirilir.

6. Önceki sıradaki 1 zincirlik boşluklara 1 tane sık iğne, 9 zincir yapılır.

7. Önceki sıradaki 1 zincirlik boşluklara 12 tane ikili trabzan yapılır.

8. Önceki sıradaki herhangi bir 1 zincirlik boşluktan başlanarak 1 tane ikili trabzan, 1 zincir, 1 boşluk atla şeklinde sıra sonuna kadar örülür.

9. Bu sırada örülecek ilk boşluk, iç kısımda örülen çiçeğin yapraklarından herhangi birisinin tepe noktası hizasından seçilirse örgü daha hoş duracaktır. Videonun 31:22 saniyesine bakarak yapılmış örnek üzerinden inceleyebilirsiniz. Seçeceğiniz 1 zincirlik boşluktan başlayarak; 2 tane ikili trabzan, 1 zincir, 2 tane ikili trabzan, 4 zincir, 2 boşluk atla şeklinde sıra sonuna kadar örülür.

10. 1 zincirlik boşluğa 2 tane ikili trabzan, 1 zincir, 2 tane ikili trabzan, 2 zincir yapılır. Bir önceki sıradaki 4 zincirlik boşluğa;  1 tane sık iğne, 2 zincir yapılır. Bu işlemler tekrar edilerek sıra sonuna kadar örülür.

11. 1 zincirlik boşluğa 2 tane ikili trabzan, 1 zincir, 2 tane ikili trabzan, 2 zincir yapılır.  Bir önceki sıradaki sık iğne içine; 1 tane sık iğne, 2 zincir yapılır. Bu işlemler tekrar edilerek sıra sonuna kadar örülür.

Videolu Yapılışı

Elinize sağlık!