Malzemeler
- 1 adet Kartopu Lemon Mavi ve Pembe renk ip (koton iplik de kullanabilirsiniz)
- 3 mm tığ
Kullanılan Teknikler ve İşaretler
Şeması
Yapılışı
Şemadan takip ederek kolayca yapabilirsiniz. Şemada kullanılan görselleri dilim döndüğünce yukarıda açıklamaya çalıştım ama yine de takılacak olursanız aşağıda yazmış olduğum açıklamalara bakabilirsiniz.
1) Sihirli halka yapıyoruz. İlk önce 3 zincir çekiyoruz ve sihirli halkanın içine 15 tane ikili trabzan yapıyoruz. Çektiğimiz zincirle beraber 16 trabzan oluyor. Sırayı kapatıp bir üst sıraya geçiyoruz.
2) 3 zincir çekip aynı deliğe (alt sırada oluşan iki trabzan arasında kalan boşluk) 1 tane ikili trabzan yapıyoruz. Zincir çekmeden bir sonraki deliğe 1 tane ikili tırabzan yapıyoruz. 1 zincir çekip aynı deliğe 1 tane daha ikili trabzan yapıyoruz. Bu sefer zincir çekmeden bir yan deliğe 1 tane ikili trabzan yapıyoruz. Bir zincir çekip aynı deliğin içine yine ikili trabzan yapıyoruz. Bu şekilde devam ederek sırayı tamamlıyoruz. 1 zincir çekerek oluşturduğumuz deliklerin sayısı 16 oluyor.
3) Üçüncü sırayı, ikinci sırada birer zincir çekerek oluşturduğumuz deliklerin içene batarak yapacağız. İlk deliğe 3 sık iğne yapıyoruz. İkinci deliğe 2 sık iğne, 1 tane tekli trabzan yapıyoruz. Üçüncü deliğe 2 tane tekli trabzan, 1 tane ikili trabzan yapıyoruz. 4.,5.,6.,7. deliklerin içerisine 3’er tane ikili trabzan yapıyoruz. 8. deliğin içine 2 tane ikili trabzan, 1 tane üçlü trabzan yapıyoruz. 9. deliğin içine bir tane üçlü trabzan, 2 tane ikili trabzan yapıyoruz. 10.,11.,12.,13. deliklerin içerisine 3’er tane ikili trabzan yapıyoruz. 14. deliğin içerisine 1 tane ikili trabzan, 2 tane tekli trabzan yapıyoruz. 15. deliğe 1 tane tekli trabzan, 2 tane sık iğne yapıyoruz. 16. deliğin içerisine 3 tane sık iğne yaparak sırayı tamamlıyoruz.
4) Dördüncü sırada 1 tane sık iğne yapıyoruz, iki zincir çekip, bir delik atlayıp ikinci deliğe batarak yine 1 tane sık iğne yapıyoruz. Yine iki zincir çekiyoruz, bir delik atlayıp, ikinci deliğe 1 tane sık iğne yapıyoruz. Bu şekilde sıra sonuna kadar devam ediyoruz. Ve toplamda 24 tane delik oluşturmuş oluyoruz.
5) Beşinci sırada 1. ve 2. deliğin içerisine 3’er tane sık iğne yapıyoruz. 3. deliğin içine 2 sık iğne, 1 tekli trabzan yapıyoruz. 4.deliğin içine 2 tekli trabzan, 1 tane ikili trabzan yapıyoruz. 5.,6.,7.,8.,9.,10. deliklerin içerisine 3’er tane ikili trabzan yapıyoruz. 11. deliğin içine 2 tane ikili trabzan, 1 tane üçlü trabzan yapıyoruz. 12. deliğin içine 2 tane üçlü trabzan, 1 tane dörtlü trabzan yapıyoruz ve 13. deliğe batmadan önce 2 zincir çekip 13. deliğe 1 tane dörtlü trabzan, 2 tane üçlü trabzan yapıyoruz. 14. deliğin içine 1 tane üçlü trabzan, 2 tane ikili trabzan yapıyoruz. 15., 16., 17., 18.,19. ve 20. deliğin içerisine 3’er tane ikili trabzan yapıyoruz. 21. deliğin içine 1 tane ikili trabzan, 2 tane tekli trabzan yapıyoruz. 22. deliğin içine 2 tane tekli trabzan, 1 tane sık iğne yapıyoruz. 23. ve 24. deliklere 3’er tane sık iğne yapıyoruz. Ve sırayı tamamlıyoruz.
6) Altıncı sıraya başlarken 1 sık iğne yapıp 1 zincir çekip tepesine batıyoruz. (Böylece yaprağın kenarlarında ki tırtıkları oluşturmuş oluyoruz.) 3 tane sık iğne yapıp 3.den sonra 1 zincir çekiyoruz ve yine tepesine batıyoruz. Aynı şekilde 3 sık iğne yapıp, üçüncünün tepesine zincir çekerek tırtık oluşturmaya devam ediyoruz. Yaprağın ucunda ise tırtık için 3 zincir çekip sık iğnenin kafasına batıyoruz, yaprağın sol tarafını da sağ tarafı gibi örüp başlangıç noktasına geliyoruz. Başlangıç noktasına gelince 7 tane zincir çekiyoruz, zincirlerden bir tanesi dönüşü sağlıyor. Döndürüp kalan 6 zincirin içine birer tane sık iğne yaparak yaprağın sapını da tamamlayıp bardak altlığını bitirmiş oluyoruz.
Yaprak bardak altlığımız bitti, elinize sağlık, güzel günlerde kullanın 🙂