Merhaba!

Sizler için örgü ve kumaş birlikteliği ile çok güzel bir elbise hazırladık.

Keyifle örebilirsiniz.

Hemen örmeye başlayalım!

Malzemeler

Yapılışı

1) 109 zincir çekelim. 1 geriden itibaren her yuvaya sık iğne yapalım.

2) 1 zincir çekip geri dönelim. 5 sık iğne yapalım. 3 zincir çekip 2 yuva atlayıp diğerine sık iğneyle tutunarak köprü yapalım. Son 5 yuva kalana kadar köprü yapmaya devam edelim. Son 5 yuvaya sık iğne yapalım. Toplamda 33 köprümüz oluştu.

3) 5 trabzan yapalım. Köprüye sık iğneyle tutunalım. Diğer köprüye 7 tane trabzan yapalım. Diğer köprüye tutunalım. 3 zincir çekelim yandaki köprüye tutunalım. Diğer köprüye 12 trabzan yapalım yanındaki köprüye tutunalım. Bu şekilde bir yaprak bir köprü oluşacak. Sırasıyla yaprak sayıları 7-12-7-12-7-7-7-12-7-12-7 şeklinde olmalı.

4) 5 trabzan yapalım. Önceki yaptığımız yaprakların trabzan tepelerine aralarında 1 zincir olacak şekilde tekrar trabzan yapalım. Sonra aradaki köprüye sık iğne yapıp diğer yaprağa geçelim. Bu şekilde yapraklar genişlemiş oluyor.

5) 5 trabzan yapalım. 3 zincir çekelim. Trabzan aralarında 1 zincir çekilen yere tutunalım. Bu şekilde 3 zincir çekip aralara sık iğne yapalım. 2 yaprak arasına gelince sağdaki yaprağın son yuvasına ve soldaki yaprağın ilk yuvasına trabzan yapalım ki sonraki sıralarda yaprak yerlerimiz hazırlansın. Ters V şekli görünüyor.

yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi
yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi-1

6) 5 sık iğne yapalım. Gelen köprüye sık iğne yapalım. Gördüğümüz her boşluğa 3 zincir çekerek batalım sırayı tamamlayalım. En baştaki kısma dönmüş olduk.

7) Bundan sonra ters V’lerin üzerine gelen yuvalara 7 trabzan, 12 trabzanın tam tepelerine de 12 trabzan gelecek şekilde 3. adımı tekrarlayalım. Buradaki püf noktamız şudur: Sıra başında 5 trabzan yapalım. Gelen köprüye sık iğneyle tutunalım. Sonraki gelen köprüye 3 trabzan yapalım. Gelen köprüye sık iğneyle tutunalım. Pat kısmımızın yanındaki modelde 7’li yaprak varsa sonraki kısımda 3’lü olsun ki robamız çok artmasın yamuk durmasın.

8) Bu şekilde sıralar tekrar edilerek 12 yapraklılardan 4 tane olunca kol ayrımlarına geçelim. Burada ayrım yapmak için 4. sırayı bitirmiş olmamız gerekiyor. Ön ve arka kısımlarda 5. sırayı uygulayalım. Kol kısmında ise her yuvaya trabzan yapalım 3 zincir çekip ilkine kaydırarak trabzan tepesine pıtırcık yapmış olalım. Bu şekilde sadece kollara pıtırcık yapılmış oldu.

yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi
yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi-2

9) Diğer sırada 6. sırayı tekrar edelim fakat kolları atlayıp yaparak beden birleştirmiş olalım. Kol kısmının hemen dibinde de 7’li yaprak olmalı. Bunu unutmayalım.

yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi
yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi-3

Toplam 13 tane yaprak oluşuyor beden genişliği boyunca.

10) Bundan sonra yine aynı adımları tekrar ederek boyunu istediğimiz sıra olunca bitirelim. Bitirirken yine koldaki bitirme tekniğini uygulayalım. Beden kısmı bittikten sonra pat kısımlarına sık iğne geçerek ya da başka model yaparak oradaki görüntüyü düzeltelim. Yaka kısmına her 7 sık iğnede bir pıtırcık yaparak ilerleyelim. Pat kısmına 3 veya 4 inci düğme dikelim.

Bu şekilde bolero olarak kullanabilirsiniz. Ya da benim gibi kumaş kısmını beden ölçüsüne göre kesip robaya dikebilirsiniz.

Elbise robamız hazır!

yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi
yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi
yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi
yelpaze-robali-kumas-elbise-yapimi-4

Şimdiden ellerinize sağlık.